Burrito z guacamole i salsą fresca

Prawdziwy, meksykański przysmak - bardzo świeży i aromatyczny! Co więcej, bardzo prosty w przygotowaniu. Musicie tego spróbować :)

Burrito z guacamole i salsa fresca
Burrito z guacamole i salsą fresca 
Składniki na burrito:
  • placki tortilla
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • puszka pomidorów Petali - całych, bez skórki (Pudliszki)
  • puszka czerwonej fasoli (Pudliszki)
  • mały koncentrat pomidorowy (Pudliszki)
  • przyprawa chili con carne
  • papryka mielona słodka
  • zioła prowansalskie
  • 1 ząbek czosnku
  • torebka ryżu
  • 1 cebula
  • olej
  • sól 


Składniki na salsę:
  • 4 pomidory (słodkie)
  • 2 papryczki chili
  • cebula dymka
  • garść świeżej kolendry
  • sok z całej limonki
  • sól


Składniki na guacamole:
  • 2 miękkie awokado
  • sok z połówki limonki
  • sól



Salsa:
Pomidory kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę pozbawiamy gniazd nasiennych (łyżką lub palcami). Kroimy w kosteczkę. Z papryki również usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę dymkę i posiekane liście kolendry. Przyprawiamy sokiem z limonki i solą. Całość mieszamy i odstawiamy, żeby się przegryzła. Przed podaniem odlewamy nadmiar zebranego płynu.

Burrito:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mięso podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebulka z czosnkiem również się przysmażą dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodajemy przyprawy i czekamy, aż pomidory sie rozpadną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną fasolę i ryż, mieszamy i odstawiamy.

Guacamole:
Awokado obieramy, kroimy i przecieramy przez sitko. Dodajemy sok z limonki, szczyptę soli i mieszamy. W miseczce z guacamole warto zostawić pestkę z awokado - wtedy nie zczernieje.

Podanie:
Placki tortilla podgrzewamy na patelni z obu stron (nie połamią się podczas zwijania). Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy. Obok na talerzu układamy salsę i guacamole. Na burrito nakładamy łyżkę śmietany. 

Do placka można dodać również starty ser żółty, ale stety/niestety danie będzie bardziej kaloryczne:)

Smacznego!

Burrito z guacamole i salsa fresca
Burrito z guacamole i salsą fresca 
Burrito z guacamole i salsa fresca
Burrito z guacamole i salsą fresca 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz