Szarlotka z budyniem
2013/08/20
Uniwersalny przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Masa budyniowa bez mleka - o dziwo smakuje znakomicie! Zamiast jabłek można dodawać innych owoców, gorąco polecam maliny i truskawki :)
Szarlotka z budyniem |
CIASTO
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła (82% tłuszczu)
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
POZOSTAŁE
- 5 jabłek
- cynamon
- cukier puder
- masło do smarowania blachy
- bułka tarta do posypania blachy
Na początek mieszamy sypkie składniki, czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zimne masło kroimy w kostkę i szybko mieszamy z sypkimi używając łyżki. Dodajemy żółtka i jeszcze raz wszystko szybko mieszamy łyżką. Na koniec łączymy za pomocą rąk (czym mniej dotykamy ciasta, tym ciasto będzie delikatniejsze). Dzielimy ciasto na 2 części (60% i 40%), zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Gdy ciasto się schłodzi smarujemy blachę masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i rozdrabniamy na blasze (tak, jakbyśmy robili kruszonkę). Następnie delikatnie przyklepujemy palcami, tak, aby ciasto pokryło całą powierzchnię blaszki. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół).
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w półksiężyce.
Gdy spód przestygnie zabieramy się do robienia masy. Do wysokiego naczynia wlewamy białka i zaczynamy ubijać. Po minucie dosypujemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i potem budyń. Na koniec wlewamy powoli olej i miksujemy, aż powstanie gęsta masa (konsystencja gęstej śmietany).
Masę wylewamy na schłodzony spód. Na wierzchu gęsto układamy pokrojone jabłka i posypujemy cynamonem.
Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta i kruszymy na wierzchu naszego ciasta.
Całość pieczemy jeszcze 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół).
Szarlotka z budyniem |
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Hejka, wlasnie wyprobouje ten przepis ;) napisze gdy sie upecze ;)
OdpowiedzUsuńHejka, zrobilam wg przepisu, wyszlo dobre :)
OdpowiedzUsuńRewelacja przepis!! Zawsze wychodzi i każdy się zajada do ostatniego kawałka. Jak z najlepszej cukierni:) dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jakiej wielkości blacha ?
OdpowiedzUsuńPrzepis super ,pyszne ciasto smakuje również z innymi owocami
OdpowiedzUsuń