Proste risotto z pieczarkami i groszkiem
2015/01/27
Takie właśnie risotto robiliśmy po raz pierwszy rok temu. Eh... powiem szczerze, że było to pierwsze risotto w życiu i bardzo bałam się, że nie wyjdzie. Oczywiście mission complete - wyszło pyszne, więc często do tego przepisu wracamy. Za każdym razem smakuje wspaniale.
Proste risotto z pieczarkami i groszkiem |
- 1 torebka ryżu arborio
- 15 małych pieczarek
- 1/2 kieliszka białego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3-4 suszone grzyby (podgrzybki, prawdziwki)
- szklanka zielonego, mrożonego groszku
- łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka śmietany
(przepis na 2 duże porcje lub 3 średnie)
Podgrzewamy bulion i wrzucamy do niego pokruszone, suszone grzyby i odstawiamy, aż zmiękną.
Pieczarki kroimy na pół i odstawiamy (potem nie będziemy mieli czasu na krojenie).
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Następie dosypujemy ryż i smażymy kilka minut (cały czas mieszając), aż delikatnie połączy się z cebulą. Do ryżu i cebuli wlewamy wino i całość mieszamy, aż wino odparuje. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
Dolewamy pierwszą porcję bulionu - tyle, żeby płyn przykrył ryż. Całość cały czas mieszamy, czekając aż bulion odparuje.
Dolewamy kolejną porcję (również tak, aby płyn przykrył ryż) i dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy, aż odparuje.
I tak do ostatniej porcji bulionu. Wlewamy ostatnią porcję bulionu i dodajemy groszek. Gdy risotto będzie już prawie gotowe (ryż miękki, konsystencja kleista) dodajemy na patelnię parmezan, łyżkę masła, łyżkę śmietany, sól, pieprz i listki z gałązek tymianku (nie przesadźmy z ilością soli, bo zarówno bulion jak i parmezan jest już słony).
Gdy nadmiar bulionu odparuje a risotto będzie miało konsystencję gęstej śmietany znaczy, że danie gotowe!
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Aga - pyszne risotto :) Piotrek szukał w internecie jakiegoś przepisu i znalazł risotto z pieczarkami i groszkiem. Gotujemy sobie, zerkam na tableta, bo miał otwarty przepis, a tu proszę: Sentymentalna kuchnia, "przecież to blog Agi!". Dzięki za inspirację obiadową :*
OdpowiedzUsuńAle super, bardzo mi miło! :) Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś upichcicie coś z bloga :P :*
Usuń