Proste risotto z pieczarkami i groszkiem

Takie właśnie risotto robiliśmy po raz pierwszy rok temu. Eh... powiem szczerze, że było to pierwsze risotto w życiu i bardzo bałam się, że nie wyjdzie. Oczywiście mission complete - wyszło pyszne, więc często do tego przepisu wracamy. Za każdym razem smakuje wspaniale. 

Proste risotto z pieczarkami i groszkiem
Proste risotto z pieczarkami i groszkiem

  • 1 torebka ryżu arborio
  • 15 małych pieczarek
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3-4 suszone grzyby (podgrzybki, prawdziwki)
  • szklanka zielonego, mrożonego groszku
  • łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka śmietany


(przepis na 2 duże porcje lub 3 średnie)

Podgrzewamy bulion i wrzucamy do niego pokruszone, suszone grzyby i odstawiamy, aż zmiękną. 

Pieczarki kroimy na pół i odstawiamy (potem nie będziemy mieli czasu na krojenie).

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

Następie dosypujemy ryż i smażymy kilka minut (cały czas mieszając), aż delikatnie połączy się z cebulą. Do ryżu i cebuli wlewamy wino i całość mieszamy, aż wino odparuje. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy.

Dolewamy pierwszą porcję bulionu - tyle, żeby płyn przykrył ryż. Całość cały czas mieszamy, czekając aż bulion odparuje.

Dolewamy kolejną porcję (również tak, aby płyn przykrył ryż) i dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy, aż odparuje. 

I tak do ostatniej porcji bulionu. Wlewamy ostatnią porcję bulionu i dodajemy groszek. Gdy risotto będzie już prawie gotowe (ryż miękki, konsystencja kleista) dodajemy na patelnię parmezan, łyżkę masła, łyżkę śmietany, sól, pieprz i listki z gałązek tymianku (nie przesadźmy z ilością soli, bo zarówno bulion jak i parmezan jest już słony).

Gdy nadmiar bulionu odparuje a risotto będzie miało konsystencję gęstej śmietany znaczy, że danie gotowe! 

Proste risotto z pieczarkami i groszkiem
Proste risotto z pieczarkami i groszkiem

Smacznego :)

2 komentarze :

  1. Aga - pyszne risotto :) Piotrek szukał w internecie jakiegoś przepisu i znalazł risotto z pieczarkami i groszkiem. Gotujemy sobie, zerkam na tableta, bo miał otwarty przepis, a tu proszę: Sentymentalna kuchnia, "przecież to blog Agi!". Dzięki za inspirację obiadową :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale super, bardzo mi miło! :) Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś upichcicie coś z bloga :P :*

      Usuń