Kurczak po wietnamsku

Zbliżony do tego, który możemy dostać w chińskich knajpkach. Sekretem przepisu jest mięso - tylko podudzia z kurczaka pozwolą nam uzyskać odpowiedni smak i aromat.

Kurczak po wietnamsku
Kurczak po wietnamsku

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 papryczka peperoni
  • 50 ml sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodka papryka
  • 1 łyżka curry
  • ryż
  • oliwa z oliwek

Podudzia oddzielamy od kości, odcinamy błonki i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy do niego ostrą i słodką paprykę, curry i łyżkę oliwy z oliwek. Kurczaka dokładnie obtaczamy w przyprawach.

Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek rozpuszczamy cukier. Gdy powstanie karmel wrzucamy kurczaka ciągle mieszając i dusimy do momentu, aż cały pokryje się karmelem. Możemy trochę podlać oliwą.

Następnie zalewamy kurczaka sosem sojowym i dodajemy posiekany drobno czosnek i posiekaną papryczkę peperoni.

Gdy sos się zredukuje dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Dusimy do momentu, aż cebulka się zeszkli.

Kurczak po wietnamsku
Kurczak po wietnamsku

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

12 komentarzy :

  1. Wlasnie go robilam wyszedl rewelacyjny! Co prawda nie dodawalam czosnu bo maz nie lubi ani tej papryczki ale smak i tak byl niesamowity. Teraz juz na pewno nie musze chodzic na to danie do Mekongu skoro mam je w domu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tylko zamiast oliwy do karmelu dałam wody, bo gdy chciałam rozpuścić cukier w oliwie -to nie chciał się zrobić karmel, zlałam oliwę -dodałam wodę na patelnię i wtedy powstał karmel, a tak przepisu się trzymałam jak napisałaś i kurczak był super. Dziś nawet mój mąż zjadł ze smakiem choć jest wybredny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis super! Kurczak palce lizać. Wczoraj zrobiłem teraz to danie będzie hitem na mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie a moze być filet z kurczaka???

    OdpowiedzUsuń
  5. Filet ma zupełnie inny smak i konsystencję mięsa niż podudzia, filet jest suchy a podudzia to wilgotne mięso. Szczerze mówiąc odradzam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieki za szybką odpowiedz!!!! nie wiem jak dam rade z tym oddzielaniem :) nigdy tego nie robilam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wystarczy ostry nóż :) przetnij mięso kurczaka wzdłuż kości a potem resztę odetnij, lub oderwij od kości, trochę się trzeba nagimnastykować, ale nie ma dramatu :) Na prawdę warto!

    OdpowiedzUsuń
  8. KOCHAM SENTYMENTALNĄ KUCHNIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam dzisiaj POEZJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam dwa razy, raz zrobione przez mamę, raz robiłam sama i za każdym razem świetne!
    Również miałam problem z roztopieniem cukru w oliwie więc zrobiłam w końcu na wodzie ale i tato i mega wybredna siostra i narzeczony byli zachwyceni daniem z tego przepisu :)
    Dosłownie jak z lokalu, a lepsze bo wiadomo co jest w środku:)

    polecam ;)

    OdpowiedzUsuń