Kurczak w miodzie zapiekany z ziemniaczkami
2011/12/26
Danie na specjalne okazje, które prócz zabójczego smaku ma jeszcze jedną zaletę - robi się błyskawicznie :)
Kurczak w miodzie zapiekany z ziemniaczkami |
- 4 podudzia z kurczaka
- 7 ziemniaków
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki płynnego miodu
- słodka papryka
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- oregano
Robimy marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki oregano, mieszamy z musztardą, miodem i szczyptą słodkiej papryki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka. Nacieramy marynatą kurczaka i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Ziemniaki nie obieramy a jedynie dokładnie szorujemy i gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałeczki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka a pomiędzy niego ziemniaczki. Ziemniaczki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, papryką, pieprzem i całość solą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 min.
W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka a pomiędzy niego ziemniaczki. Ziemniaczki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, papryką, pieprzem i całość solą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 min.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz