Domowa zupa fasolowa na wędzonych żeberkach

Jedna z moich ulubionych zup. Treściwa, aromatyczna o głębokim smaku. Najlepsza jest oczywiście nie na kurze, a na żeberkach wędzonych! Polecam każdemu, kto lubi dobrze zjeść!

Domowa zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
Domowa zupa fasolowa na wędzonych żeberkach

  • 60 dag żeberek wieprzowych wędzonych
  • 50 dag suszonej białej fasoli
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego


Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Na drugi dzień odcedzamy i jeszcze raz zalewamy wodą, wrzucamy żeberka, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie zdejmujemy zupy szumy.

Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę smażymy i odstawiamy.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę.

Po usunięciu ostatnich szumów do zupy dodajemy cebulę i boczek, oraz pokrojone w kosteczkę warzywa. Przyprawiamy małą ilością soli (bo boczek jest już słony), pieprzem i sporą ilością majeranku.

Zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż zmięknie fasola, a mięso zacznie się rozpadać. Pod koniec sprawdzamy, czy jest wystarczająco słona.

Domowa zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
Domowa zupa fasolowa na wędzonych żeberkach

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz