Domowa zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
2015/02/22
Jedna z moich ulubionych zup. Treściwa, aromatyczna o głębokim smaku. Najlepsza jest oczywiście nie na kurze, a na żeberkach wędzonych! Polecam każdemu, kto lubi dobrze zjeść!
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Na drugi dzień odcedzamy i jeszcze raz zalewamy wodą, wrzucamy żeberka, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie zdejmujemy zupy szumy.
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę smażymy i odstawiamy.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
Po usunięciu ostatnich szumów do zupy dodajemy cebulę i boczek, oraz pokrojone w kosteczkę warzywa. Przyprawiamy małą ilością soli (bo boczek jest już słony), pieprzem i sporą ilością majeranku.
Zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż zmięknie fasola, a mięso zacznie się rozpadać. Pod koniec sprawdzamy, czy jest wystarczająco słona.
Smacznego :)
Domowa zupa fasolowa na wędzonych żeberkach |
- 60 dag żeberek wieprzowych wędzonych
- 50 dag suszonej białej fasoli
- 30 dag wędzonego boczku
- 8 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- cebula
- sól i pieprz
- majeranek
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Na drugi dzień odcedzamy i jeszcze raz zalewamy wodą, wrzucamy żeberka, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie zdejmujemy zupy szumy.
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę smażymy i odstawiamy.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
Po usunięciu ostatnich szumów do zupy dodajemy cebulę i boczek, oraz pokrojone w kosteczkę warzywa. Przyprawiamy małą ilością soli (bo boczek jest już słony), pieprzem i sporą ilością majeranku.
Zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż zmięknie fasola, a mięso zacznie się rozpadać. Pod koniec sprawdzamy, czy jest wystarczająco słona.
Domowa zupa fasolowa na wędzonych żeberkach |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz