Policzki wieprzowe duszone w winie
2016/09/25
Niesamowicie delikatne, rozpadające się mięso i sos o głębokim mięsno-winnym smaku. To wykwintne danie, które smakuje, jak z restauracji. Idealny pomysł na wyjątkowy obiad - zawsze wtedy, gdy chcecie zaskoczyć kulinarnie swoich najbliższych.
Policzki wieprzowe duszone w winie |
Składniki:
- 6 policzków wieprzowych
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml wina czerwonego Porto
- 400 ml bulionu drobiowego
- świeże gałązki tymianku
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 kostki ciemnej, gorzkiej czekolady
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka masła
Z policzków zdejmujemy wszystkie błony, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoto na oliwie. Po podsmażeniu układamy je w żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w ćwiartki, rozkładamy na warstwy i karmelizujemy na tej samej patelni, na której smażyliśmy policzki. Po usmażeniu przekładamy ją do naczynia z mięsem.
Na patelnię wlewamy 100 ml wina, zagotowujemy, mieszamy do spodu patelni, żeby zdjąć wszystkie smaki z poprzedniego smażenia i przelewamy je wraz z winem do naczynia.
Dodajemy bulion, resztę wina (300 ml), gałązki świeżego tymianku, pieprz w całych ziarnach i liście laurowe. Pieczemy pod przykryciem 2,5-3h, aż mięso stanie się delikatne i rozpadające się - dobrze upieczone da się kroić łyżką.
Kiedy mięso jest już gotowe wyjmujemy je ostrożnie z sosu, a sos odcedzamy przez sitko na patelnię.
Do małego naczynia nabieramy kilka łyżek sosu i rozprowadzamy w nim łyżkę mąki kukurydzianej, żeby nie było grudek. Następnie całość wlewamy z powrotem do sosu. Dodajemy 2 kostki czekolady, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy do momentu, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Dla mnie jest to moment kiedy powstające na powierzchni bąbelki wyglądają jak te, kiedy robimy karmel.
Na koniec zaciągamy sos całość łyżką masła.
Na talerzu układamy pure ziemniaczane, na nim mięso, całość polewamy sosem i dekorujemy gałązkami tymianku.
Smacznego! :)
Policzki wieprzowe duszone w winie |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Porto jest słodkie, czy potrawa nie będzie zbyt słodka? Przeważnie używam wytrawnych win do gotowania :)
OdpowiedzUsuń