Wieprzowina po wietnamsku
2012/02/22
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popularnym "chińczyku" Chrupiąca wieprzowina w słodkim sosie karmelowym z ostrym posmakiem. Na prawdę polecam. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne dla podniebienia.
Wieprzowina po wietnamsku |
- 70 dag wieprzowiny na gulasz
- 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- 2 łyżki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
Wieprzowinę kroimy na paseczki i marynujemy ok 15 min w sosie sojowym.
Sos karmelowy: Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy z 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy powstanie karmel wlewamy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W trakcie mieszania powstaną bąbelki, jest to efekt tzn "small eruption".
Do tak powstałego karmelu wrzucamy wieprzowinę wraz z sosem sojowym, oraz cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w drobną kosteczkę.
Przyprawiamy ostrą i słodką papryką i dusimy ok 40 min, do momentu, aż wieprzowina będzie miękka i chrupiąca.
Wieprzowina po wietnamsku |
Wieprzowiną podajemy z ryżem i dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
To jest za słodkie! Zepsulam tylko całe danie taka ilością cukru :/
OdpowiedzUsuńWłaśnie że pyszne, bardzo bliskie oryginału. Ja tylko dodałam więcej sosu sojowego
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za dużo cukru. Ja doostrzyłem i dodałem imbir
OdpowiedzUsuńMnie pasuje
OdpowiedzUsuń