Kurczak z mango i brzoskwiniami
2012/02/16
Kolejna wersja kurczaka na słodko. Przyznaje, że mieszanie owoców z mięsem jest bardzo przyjemne.
Kurczak z mango i brzoskwiniami |
- 8 podudzi z kurczaka
- puszka brzoskwiń w zalewie
- puszka mango w zalewie
- kostka pieczeniowa
- 300 ml śmietanki 30%
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cytryna
- słodka papryka
- ostra papryka
- curry
- sól i pieprz
Mięso nacieramy papryką i curry a następnie podsmażamy na patelni na złoto. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy bulionem z kostki pieczeniowej.
Brzoskwinie i mango kroimy w kostkę i wrzucamy do naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 min.
Wyjmujemy z piekarnika, odlewamy sos z owocami (pozostawiając na dnie odrobinę sosu) i kurczaka wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok 15 min.
W tym samym czasie odlany sos przekładamy na patelnię i redukujemy. Śmietankę mieszamy z mąką i przelewamy przez sitko do sosu. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka podajemy z ryżem, lub pieczonymi ziemniakami, polewamy sosem.
Kurczak z mango i brzoskwiniami |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz