Kurczak z mango i brzoskwiniami

Kolejna wersja kurczaka na słodko. Przyznaje, że mieszanie owoców z mięsem jest bardzo przyjemne. 

Kurczak z mango i brzoskwiniami
Kurczak z mango i brzoskwiniami
  • 8 podudzi z kurczaka
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • puszka mango w zalewie
  • kostka pieczeniowa
  • 300 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cytryna
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • curry
  • sól i pieprz

Mięso nacieramy papryką i curry a następnie podsmażamy na patelni na złoto. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy bulionem z kostki pieczeniowej. 

Brzoskwinie i mango kroimy w kostkę i wrzucamy do naczynia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 min.

Wyjmujemy z piekarnika, odlewamy sos z owocami (pozostawiając na dnie odrobinę sosu) i kurczaka wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok 15 min. 

W tym samym czasie odlany sos przekładamy na patelnię i redukujemy. Śmietankę mieszamy z mąką i przelewamy przez sitko do sosu. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. 

Kurczaka podajemy z ryżem, lub pieczonymi ziemniakami, polewamy sosem. 

Kurczak z mango i brzoskwiniami
Kurczak z mango i brzoskwiniami

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz