Zupa grzybowa
2012/02/07
Pomysł na pyszną zupę z suszonych grzybów, z ryżem i nieprzyzwoitą ilością śmietany. Zapach gotujących się grzybów potrafi rozbudzić apetyt!
Zupa grzybowa |
- 2 garście suszonych grzybów
- porcja rosołowa
- marchewka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 cebula
- pietruszka
- sól i pieprz
- śmietana 18%
- vegeta
- natka pietruszki
- łyżka mąki
Pokruszone grzyby wrzucamy do garnka z zimną wodą i namaczamy ok godziny. Następnie wrzucamy do tego porcję rosołową, warzywa w całości i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną i powstanie wywar. Wyjmujemy warzywa i kurczaka i podbijamy zupę (w 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy łyżką mąki, dokładnie mieszamy i przez sitko wlewamy do zupy). Zupę przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem do smaku, oraz dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze ok 15 min. na wolnym ogniu, przykrywamy i odstawiamy.
Podajemy z ryżem, dekorujemy śmietaną i natką pietruszki.
Podajemy z ryżem, dekorujemy śmietaną i natką pietruszki.
Zupa grzybowa |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz