Zupa grzybowa

Pomysł na pyszną zupę z suszonych grzybów, z ryżem i nieprzyzwoitą ilością śmietany. Zapach gotujących się grzybów potrafi rozbudzić apetyt!

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
  • 2 garście suszonych grzybów
  • porcja rosołowa
  • marchewka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • śmietana 18%
  • vegeta
  • natka pietruszki
  • łyżka mąki


Pokruszone grzyby wrzucamy do garnka z zimną wodą i namaczamy ok godziny. Następnie wrzucamy do tego porcję rosołową, warzywa w całości i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną i powstanie wywar. Wyjmujemy warzywa i kurczaka i podbijamy zupę (w 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy łyżką mąki, dokładnie mieszamy i przez sitko wlewamy do zupy). Zupę przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem do smaku, oraz dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze ok 15 min. na wolnym ogniu, przykrywamy i odstawiamy.

Podajemy z ryżem, dekorujemy śmietaną i natką pietruszki. 

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz