Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami

Dzisiaj na odmianę pierożki z kaszą, ziemniakami, podsmażaną cebulką i pieprzem.

Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami
Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami

    Ciasto:
  •     2 szklanki mąki
  •     jajko
  •    2 łyżki oliwy z oliwek
  •     1/2 szklanka wody
    Farsz:
  •     50 dag ziemniaków
  •     1 woreczek kaszy gryczanej
  •     10 dag boczku
  •     cebula
  •     sól
  •     pieprz
  • szczypiorek
  • olej

Ciasto: Mąkę łączymy z jajkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wyrabiamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.

Farsz: Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy  cebulę, całość smażymy na złoto. Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy ugotowaną kaszę, boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nakładamy na nie farsz. Następnie kleimy pierogi i wrzucamy je do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy przez ok 5 min i odcedzamy. 

Podsmażamy na maśle lub smalcu na patelni (z obu stron). Podczas smażenia posypujemy wierzch świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy podawać ze śmietaną, lub skwarkami.

Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami
Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz