Kurczak po japońsku

Niezwykle delikatne, słodkie i aromatyczne mięso . Kurczak w tej wersji smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Skuś się! Każdy potrzebuje czasem odrobinę słodyczy :)

Kurczak po japońsku
Kurczak po japońsku
  • 1 kg podudzia z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka mąki
  • 3/4 kostki masła 
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu białego 10%  
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • zioła prowensalskie
  • sól i pieprz
  • ostra papryka

Podudzia maczamy w roztrzepanym jajku z 3 łyżkami mleka, potem w mące i układamy na rozgrzanym maśle. Smażymy z obu stron na złoto. W trakcie smażenia przygotowujemy sos.
Kurczak po japońsku
Kurczak po japońsku

Sos: Mieszamy ze sobą: sos sojowy, cukier i ocet.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, następnie układamy kurczaka smarując go z obu stron sosem. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 40 min. Skrzydełka polewamy sosem z naczynia co 10- 15 min.

Ziemniaczki obieramy i gotujemy ok 10 min. w osolonej wodzie. Odcedzamy, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 30-40 min. W tym samym czasie co kurczaka.

Na talerzu układamy ziemniaki i kurczaka, którego polewamy sosem pozostałym po pieczeniu. 
Kurczak po japońsku
Kurczak po japońsku


Smacznego!

1 komentarz :

  1. Bardzo fajny blog. Smacznie tu :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń