Soczysta kaczka z jabłkami

Pyszne danie na specjalne okazje :) Jak to mówią... przez żołądek do serca - co tak na prawdę nie wymaga wiele wysiłku a jedynie troszkę cierpliwości...

Soczysta kaczka z jabłkami
Soczysta kaczka z jabłkami

  • 1 świeża kaczka ok 2kg
  • pół szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opakowanie majeranku
  • sól i pieprz

Kaczkę myjemy na nacieramy solą, pieprzem i 2/3 opakowania majeranku (na zewnątrz i wewnątrz kaczki). Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 3h.
Jeśli kaczka nie jest świeża tylko mrożona najpierw musimy ją rozmrozić. Należy pamiętać, że kaczka powinna rozmrażać się powoli, dlatego też najlepiej rozmrażać ją w lodówce  pozostawiając na noc.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Następnie mieszamy z pozostałym majerankiem i nadziewamy nimi ówcześnie zamarynowaną kaczkę. Otwór starannie zamykamy lub zaszywamy bawełnianą nitką (ja nie zaszywałam).

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy winem i 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Pieczemy pod przykryciem najpierw 30 min w temp. 200 stopni. A następnie 1h w temp. 170 stopni. Co 15 min przewracamy kaczkę i podlewamy powstałym tłuszczem. Następnie odkrywamy kaczkę, odlewamy 1/2 wytopionego tłuszczu i pieczemy z obu stron po ok. 20 min - tak, by zarumieniła się na złoto.
Gdy już się zarumieni wyłączamy piekarnik pozostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 min.

Soczysta kaczka z jabłkami
Soczysta kaczka z jabłkami
Podajemy z ziemniakami i buraczkami. 

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz