Pstrąg pieczony z rozmarynem
2012/03/04
Słoneczna pogoda skłoniła mnie do wycieczki na pobliski targ. A wiadomo, że nie ma nic lepszego niż świeża ryba w ziołach.
Pstrąg pieczony z rozmarynem |
- pstrąg
- sól
- łyżka masła
- cytryna
- świeży rozmaryn
- folia aluminiowa
Pstrąga myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie nacieramy solą w środku i na zewnątrz. Do środka wkładamy 2 plasterki masła i gałązkę rozmarynu. Kładziemy na folii i obkładamy dodatkowo masłem .
Pstrąg pieczony z rozmarynem |
Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni ok. 40 min.
Na ostatnie 10 min pieczenia odwijamy z folii, żeby zrumienić rybę z wierzchu i uzyskać chrupiącą skórkę.
Gotową rybę skrapiamy cytryną i podajemy z frytkami lub młodymi ziemniaczkami.
Pstrąg pieczony z rozmarynem |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ja tam jednak wolę tradycyjnego pstrąga. Czyli w mieszance mąki pszenno-ziemniaczanej i usmażone na masełku :-) Skórka jest wtedy smaczna i nic się nie marnuje, za wyjątkiem ości.
OdpowiedzUsuńOczywiście płetwy i głowa od razu wylatują.
Tak się nauczyłem w dzieciństwie, gdy sam łowiłem pstrągi :)