Klopsiki w sosie pieczarkowym

Delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne danie. Co więcej, pieczarki są niedocenianym źródłem energii i nie zawierają cholesterolu.

Klopsiki w sosie pieczarkowym
Klopsiki w sosie pieczarkowym
  • 30 dag zmielonej łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag pieczarek
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek


 Mięso łączymy z 1/2 pokrojonej w drobną kostkę cebuli, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż powstanie pulchna masa. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem łyżki masła.

Gdy klopsiki staną się rumiane wrzucamy na patelnie pokrojone pieczarki, posiekaną w kostkę 1 i 1/2 cebuli i posiekane 2 ząbki czosnku. Czekamy aż pieczarki i cebulka się zeszklą i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.

Klopsiki w sosie pieczarkowym
Klopsiki w sosie pieczarkowym

Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz