Klopsiki w sosie pieczarkowym
2012/03/13
Delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne danie. Co więcej, pieczarki są niedocenianym źródłem energii i nie zawierają cholesterolu.
Klopsiki w sosie pieczarkowym |
- 30 dag zmielonej łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- 1/2 szklanki mąki
- łyżka masła
- 2 cebule
- 300 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Mięso łączymy z 1/2 pokrojonej w drobną kostkę cebuli, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż powstanie pulchna masa. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem łyżki masła.
Gdy klopsiki staną się rumiane wrzucamy na patelnie pokrojone pieczarki, posiekaną w kostkę 1 i 1/2 cebuli i posiekane 2 ząbki czosnku. Czekamy aż pieczarki i cebulka się zeszklą i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.
Klopsiki w sosie pieczarkowym |
Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz