Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

To danie, które potrafi rozpieścić zmysły. Duszona wieprzowina, delikatne w smaku grzyby i gęsty, aromatyczny sos.

Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym
Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka pieczeniowa
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • olej


Mięso lekko rozbijamy (ale nie aż tak jak na kotlety) nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 30 min do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z obu stron - na złoto. 
Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wrzucamy kostkę pieczeniową i doprowadzamy do wrzenia. Do bulionu wrzucamy podsmażone kotlety. 
Cebulkę kroimy w piórka i na patelni, na której smażyliśmy kotlety podsmażamy cebulkę na złoto. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy. Całość wrzucamy do garnka i dusimy ok. 30 min. 

Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, również podsmażamy (tym razem na maśle) i dodajemy do naszego wywaru. Całość dusimy jeszcze ok 30 min. 

Gdy mięso będzie wystarczająco miękkie wyjmujemy je z garnka i przekładamy na talerz. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki sosu. Dokładnie mieszamy i przez sitko wlewamy do garnka. Dorzucamy mięso i jeszcze na moment kładziemy na ogniu - powinno się zagotować. 

Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym
Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

Podajemy z ziemniakami. 

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz