Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym
2012/03/27
To danie, które potrafi rozpieścić zmysły. Duszona wieprzowina, delikatne w smaku grzyby i gęsty, aromatyczny sos.
Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym |
- 4 kotlety schabowe
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- kostka pieczeniowa
- 300 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mąki
- sól i pieprz
- łyżka masła
- olej
Mięso lekko rozbijamy (ale nie aż tak jak na kotlety) nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 30 min do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z obu stron - na złoto.
Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wrzucamy kostkę pieczeniową i doprowadzamy do wrzenia. Do bulionu wrzucamy podsmażone kotlety.
Cebulkę kroimy w piórka i na patelni, na której smażyliśmy kotlety podsmażamy cebulkę na złoto. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy. Całość wrzucamy do garnka i dusimy ok. 30 min.
Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, również podsmażamy (tym razem na maśle) i dodajemy do naszego wywaru. Całość dusimy jeszcze ok 30 min.
Gdy mięso będzie wystarczająco miękkie wyjmujemy je z garnka i przekładamy na talerz. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki sosu. Dokładnie mieszamy i przez sitko wlewamy do garnka. Dorzucamy mięso i jeszcze na moment kładziemy na ogniu - powinno się zagotować.
Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym |
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz