Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler
2012/04/02
Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. przepisu Magdy Gessler. Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Mięsko odchodziło od kości, było delikatne, soczyste i aromatyczne.
Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler |
- 2 golonki z kością
- 100 g marchwi
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól
- słodka papryka
- ok 400 ml wody
Golonki myjemy i oczyszczamy a następnie nacieramy solą i słodką papryką (wewnątrz i na zewnątrz).
Układamy ją w naczyniu żaroodpornym.
Warzywa kroimy w kostkę i obkładamy nimi golonkę. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe z zielem angielskim.
Pieczemy ok 2-2,5h w temp 180 stopni. Co 15 min golonki odwracamy i podlewamy powstałym wywarem.
Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler |
Podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wyglądają przepysznie i na pewno przetestuję - tylko pierw muszę z dietą się uporać do końca ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Towje przepisy i mam nadzieję że będziesz wrzucać ich coraz więcej przepisów.
A prawdziwy hicior dla mnie i męża to kurczak po wietnamsku!
Pozdrawiam
Pieczemy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńJa piekłam bez przykrycia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa weekend robię sobie taką golnkę:) Dzięki za odpowiedz
OdpowiedzUsuńJest od godziny w piekarniku. Pęknie pachnie :) Już mi cieknie ślinka
OdpowiedzUsuńo muszę zrobić koniecznie :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrobiłam kilka razy przepis rewelacja :) coś pysznego
OdpowiedzUsuń