Cannelloni ze szpinakiem w beszamelu
2012/04/18
Szpinak zawsze kojarzył mi się z koszmarem szkolnych stołówek. Mimo tego, że już od jakiegoś czasu nie chodzę do szkoły - przekonałam się do niego całkiem niedawno. Nie żałuję :)
Smacznego!
Cannelloni ze szpinakiem w beszamelu |
- opakowanie mrożonych liści szpinaku
- opakowanie makaronu cannelloni
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- szklanka mleka
- 30 dag sera żółtego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Mrożony szpinak wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Rozmrażamy na wolnym ogniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy się już zarumienią - wrzucamy do szpinaku i dusimy ok 10 min.
Śmietankę mieszamy z jajkiem i wlewamy do szpinaku, całość mieszamy i dusimy aż odparują płyny.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy surowe cannelloni. Układamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej masłem.
Cannelloni ze szpinakiem w beszamelu |
Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając. Dodajemy żółtko i połowę startego żółtego sera.
Cannelloni zalewamy beszamelem a wierzch posypujemy pozostałym startym serem żółtym.
Cannelloni ze szpinakiem w beszamelu |
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 30-40 min. Potem piekarnik wyłączamy i pozostawiamy danie w piekarniku jeszcze na ok. 15 min.
Cannelloni ze szpinakiem w beszamelu |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz