Kruchy gulasz z pieczarkami
2012/04/22
Gulasz robię zawsze wtedy, gdy tęsknię za domową kuchnią. Rozpływające się w ustach mięsko i pyszny, aromatyczny sos...
Dzisiaj wersja z pieczarkami!
Dzisiaj wersja z pieczarkami!
Kruchy gulasz z pieczarkami |
- 30 dag mięsa wieprzowego na gulasz
- 20 dag pieczarek
- kostka pieczeniowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- łyżka mąki
- pieprz
- olej
- łyżka masła
Mięso kroimy w mniejsze kawałeczki i podsmażamy na złoto na oleju.
Do garnka wlewamy ok litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową. Gdy woda się zagotuje wrzucamy podsmażone mięso.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy z dodatkiem łyżki masła. Do tego dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Gdy czosnek się zarumieni całość przekładamy do garnka z mięsem.
Dusimy ok. godziny na średnim ogniu.
Gdy mięsko będzie już miękkie śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy do niej kilka łyżek sosu, mieszamy i wlewamy do garnka (wtedy nie powinna się zważyć).
Przyprawiamy pieprzem do smaku i dusimy ok 5-10 min.
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz