Duszone żeberka w sosie cebulowym
2012/04/27
Kolejna propozycja z cyklu "domowa kuchnia". Żeberka w delikatnym sosie śmietanowym z cebulką, czosnkiem i aromatycznym pieprzem.
Duszone żeberka w sosie cebulowym |
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kostka pieczeniowa
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki śmietanki 30%
- pieprz
Żeberka podsmażamy na oliwie z oliwek, aż
zarumienią się na złoto – z obu stron.
W dużym garnku gotujemy 1 i 1/2 litra wody i wrzucamy kostkę pieczeniową.
Gdy woda się zagotuje wrzucamy podsmażone żeberka i gotujemy.
Na patelni, na której smażyliśmy żeberka szklimy 2
cebule pokrojone w piórka i 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę. Jak
się zeszkli - całość przekładamy do garnka z żeberkami.
Żeberka gotujemy ok. godziny (powinny być non
stop pod wodą).
Pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki
pieprzu - do smaku (nie dodajemy soli, bo kostka
pieczeniowa sama w sobie słona).
Wyjmujemy żeberka i sos rozprowadzamy 3 łyżkami
śmietany.
Duszone żeberka w sosie cebulowym |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz