Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie
2012/05/08
Soczyste i aromatyczne skrzydełka z kurczaka o delikatnym, słodkawym posmaku. Idealne do piwa!
Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie |
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- zioła prowansalskie
- słodka i ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
Skrzydełka myjemy i odcinamy najmniejszą część.
Miód, musztardę, oliwę z oliwek, sos sojowy i zioła mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i nacieramy je dokładnie. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Między mięso układamy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i cebulkę. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni. Co 10 min polewamy wytopionym tłuszczem zmieszanym z resztką marynaty.
Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie |
Podajemy z pieczonym ziemniaczkami lub ryżem.
Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
No zobaczmy czy te skrzydelka uniosa nas do gory :) przynajmniej nasze podniebienie. Gratuluje bloga, zdjecie odzwierciedla to co napisalas o sobie- taka tam dygresja.
OdpowiedzUsuń