Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie

Soczyste i aromatyczne skrzydełka z kurczaka o delikatnym, słodkawym posmaku. Idealne do piwa!

Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie
Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula


Skrzydełka myjemy i odcinamy najmniejszą część. 

Miód, musztardę, oliwę z oliwek, sos sojowy i zioła mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i nacieramy je dokładnie. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. 

Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Między mięso układamy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i cebulkę. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni. Co 10 min polewamy wytopionym tłuszczem zmieszanym z resztką marynaty. 

Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie
Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie

Podajemy z pieczonym ziemniaczkami lub ryżem. 

Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie
Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie

Smacznego!

1 komentarz :

  1. No zobaczmy czy te skrzydelka uniosa nas do gory :) przynajmniej nasze podniebienie. Gratuluje bloga, zdjecie odzwierciedla to co napisalas o sobie- taka tam dygresja.

    OdpowiedzUsuń