Aksamitny chłodnik
2012/05/20
W sam raz na upalne dni! Danie o pięknym i pobudzającym kolorze - dla miłośników warzywnych przysmaków.
Aksamitny chłodnik |
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 0,7 litra maślanki naturalnej
- 4 ogórki gruntowe
- cytryna
- szczypiorek
- koperek
- 2 jajka
- sól i pieprz
Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min. Odstawiamy aż ostygnie.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do chłodnego wywaru. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, oraz łyżkę pokrojonego szczypiorku i koperku. Dolewamy maślankę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny - do schłodzenia.
Podajemy z gotowanym jajkiem.
Aksamitny chłodnik |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz