Aksamitny chłodnik

W sam raz na upalne dni!  Danie o pięknym i pobudzającym kolorze - dla miłośników warzywnych przysmaków.

Aksamitny chłodnik
Aksamitny chłodnik

  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 0,7 litra maślanki naturalnej
  • 4 ogórki gruntowe
  • cytryna
  • szczypiorek
  • koperek
  • 2 jajka
  • sól i pieprz


Botwinkę myjemy i kroimy w drobne kawałki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min. Odstawiamy aż ostygnie. 

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do chłodnego wywaru. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, oraz łyżkę pokrojonego szczypiorku i koperku. Dolewamy maślankę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny - do schłodzenia.

Podajemy z gotowanym jajkiem.

Aksamitny chłodnik
Aksamitny chłodnik

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz