Fasolka po bretońsku
2012/06/03
W życiu każdego człowieka przychodzi taki dzień, że nie ma się czasu ani weny na podboje kulinarne. Wtedy właśnie warto przygotować coś na szybko - co wystarczy na kilka dni :) Na ratunek przychodzi fasolka po bretońsku.
Fasolka po bretońsku |
- 3 szklanki białej fasolki
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 i 1/2 laski kiełbasy podsuszanej
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- sól i pieprz
- słodka i ostra papryka
- majeranek
Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Gotujemy w wodzie do miękkości.
Boczek, kiełbasę, cebulkę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, podsmażamy aż delikatnie puści tłuszcz, następnie dodajemy kiełbasę i cebulkę i drobno posiekany czosnek. Dusimy ok 10 min, pod koniec dodając łyżkę masła. Całość wrzucamy do fasolki i mieszamy.
Przecier pomidorowy mieszamy z mąką w 1/2 szklance wody i wlewamy do fasolki.
Przyprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oraz solą, pieprzem i majerankiem.
Fasolka po bretońsku |
Podajemy z chlebkiem lub ziemniakami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz