Fasolka po bretońsku

W życiu każdego człowieka przychodzi taki dzień, że nie ma się czasu ani weny na podboje kulinarne. Wtedy właśnie warto przygotować coś na szybko - co wystarczy na kilka dni :) Na ratunek przychodzi fasolka po bretońsku.

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
  • 3 szklanki białej fasolki
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 i 1/2 laski kiełbasy podsuszanej
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • majeranek

Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Gotujemy w wodzie do miękkości.
Boczek, kiełbasę, cebulkę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw boczek, podsmażamy aż delikatnie puści tłuszcz, następnie dodajemy kiełbasę i cebulkę i drobno posiekany czosnek. Dusimy ok 10 min, pod koniec dodając łyżkę masła. Całość wrzucamy do fasolki i mieszamy.

Przecier pomidorowy mieszamy z mąką w 1/2 szklance wody i wlewamy do fasolki.
Przyprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oraz solą, pieprzem i majerankiem.

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku


Podajemy z chlebkiem lub ziemniakami.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz