Szparagi w sosie beszamelowym
2012/06/07
Korzystając z okazji, że szparagi staniały i można je dostać prawie w każdym supermarkecie, postanowiłam zrobić prawdziwy, domowy obiad.
Szparagi w sosie beszamelowym |
- pęczek białych szparagów
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
Szparagi myjemy i obieramy - obieraczką do warzyw, lub nożykiem - koniecznie zaczynając od główki, kierując się w dół (by pozbyć się goryczki). Wiążemy nitką i wstawiamy do posolonej, wrzącej wody. Do gotowania szparagów używa się specjalnych, wysokich garnków, tak aby główki szparagów gotowały się już w samej parze. Jeśli nie mamy takiego garnka, można użyć zwykłego, postarajmy się jednak, by główki w miarę możliwości nie były zamoczone w wodzie.
Szparagi gotujemy ok 15-20 min. W tym czasie zabieramy się do przygotowania sosu beszamelowego.
W garnku, lub na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści dodajemy do niego 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy sos z palnika, wlewamy 1/2 szklanki mleka, dokładnie mieszamy i wstawiamy z powrotem. Ciągle mieszamy do uzyskania gęstego sosu. Przyprawiamy solą do smaku.
Szparagi układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy np. z ziemniakami i kotlecikiem.
Szparagi w sosie beszamelowym |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz