Szparagi w sosie beszamelowym

Korzystając z okazji, że szparagi staniały i można je dostać prawie w każdym supermarkecie, postanowiłam zrobić prawdziwy, domowy obiad. 

Szparagi w sosie beszamelowym
Szparagi w sosie beszamelowym

  • pęczek białych szparagów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól

Szparagi myjemy i obieramy - obieraczką do warzyw, lub nożykiem - koniecznie zaczynając od główki, kierując się w dół (by pozbyć się goryczki). Wiążemy nitką i wstawiamy do posolonej, wrzącej wody. Do gotowania szparagów używa się specjalnych, wysokich garnków, tak aby główki szparagów gotowały się już w samej parze. Jeśli nie mamy takiego garnka, można użyć zwykłego, postarajmy się jednak, by główki w miarę możliwości nie były zamoczone w wodzie.

Szparagi gotujemy ok 15-20 min. W tym czasie zabieramy się do przygotowania sosu beszamelowego. 

W garnku, lub na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści dodajemy do niego 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy sos z palnika, wlewamy 1/2 szklanki mleka, dokładnie mieszamy i wstawiamy z powrotem. Ciągle mieszamy do uzyskania gęstego sosu. Przyprawiamy solą do smaku. 

Szparagi układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy np. z ziemniakami i kotlecikiem. 

Szparagi w sosie beszamelowym
Szparagi w sosie beszamelowym

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz