Pierogi chłopskie
2016/09/30
Pierogi chłopskie to tradycyjne, rdzenne, podkarpackie danie. Przepis pochodzi z książki pt. "Kuchnia Doliny Strugu” i jest smaczną alternatywą dla ruskich pierogów.
Pierogi chłopskie |
Farsz:
- 5 średnich ziemniaków
- 250 g sera białego tłustego
- 2 mniejsze cebule
- 1 laska kiełbasy wiejskiej
- łyżka masła
Ciasto:
- olej
- oliwa
- 1/5 kg mąki tortowej
- 3/4 szklanki gorącej wody (z kranu)
- Sól
- Pieprz
FARSZ
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i robimy pure.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do cebuli - smażymy do momentu, aż kiełbasa się rozpadnie.
Kiełbasę z cebulką przekładamy do ziemniaków. Dodajemy również rozgnieciony widelcem biały ser. Farsz starannie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
CIASTO
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu.
Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.
Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.
Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka z Ikei), do środka wkładamy łyżeczkę farszu i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.
Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)
Smacznego!
Smacznego!
Pierogi chłopskie |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz