Żeberka duszone w kapuście
2016/10/16
To przepyszne i zdrowe, staropolskie danie jednogarnkowe, idealne na chłodniejsze dni. Warto dodać, że kiszona kapusta zawiera dużą ilość witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i pomaga walczyć z przeziębieniem. Tym razem wypróbowaliśmy przepis Karola Okrasy - oczywiście trochę go zmodyfikowaliśmy.
Żeberka w kapuście |
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 litr bulionu
- 3 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg surowej, włoskiej kapusty
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka suszonych grzybów
- 4 liście laurowe
- majeranek
- kminek
- sól
- pieprz
- olej
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy partiami mięso z każdej strony - na mocno złoty kolor. Mięso przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoto na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy do niej zmiażdżone 2 ząbki czosnku i jeszcze chwilę podsmażamy. Cebulę zalewamy 1/2 szklanki bulionu, dodajemy 2 łyżki majeranku, łyżeczkę kminku i pokrojone suszone grzyby, następnie dusimy do momentu, aż cebula będzie miękka. Dodajemy 3 łyżki masła oraz kiszoną kapustę i dusimy około 10 minut.
Cebulę z kiszoną kapustą przekładamy do żeliwnego garnka, układamy na nich żeberka a na górze pokrojoną w grubsze piórka surową kapustę. Dodajemy liście laurowe i zalewamy resztą bulionu. Garnek przykrywamy, wstawiamy na duży ogień i gotujemy do momentu, aż mięso zmięknie (ok. 2h).
Możemy podawać z ziemniakami lub chlebem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz