Żeberka duszone w kapuście

To przepyszne i zdrowe, staropolskie danie jednogarnkowe, idealne na chłodniejsze dni. Warto dodać, że kiszona kapusta zawiera dużą ilość witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i pomaga walczyć z przeziębieniem. Tym razem wypróbowaliśmy przepis Karola Okrasy - oczywiście trochę go zmodyfikowaliśmy. 

Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 litr bulionu
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg surowej, włoskiej kapusty
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy partiami mięso z każdej strony - na mocno złoty kolor. Mięso przekładamy do miski.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoto na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy do niej zmiażdżone 2 ząbki czosnku i jeszcze chwilę podsmażamy. Cebulę zalewamy 1/2 szklanki bulionu, dodajemy 2 łyżki majeranku, łyżeczkę kminku i pokrojone suszone grzyby, następnie dusimy do momentu, aż cebula będzie miękka. Dodajemy 3 łyżki masła oraz kiszoną kapustę i dusimy około 10 minut.

Cebulę z kiszoną kapustą przekładamy do żeliwnego garnka, układamy na nich żeberka a na górze pokrojoną w grubsze piórka surową kapustę. Dodajemy liście laurowe i zalewamy resztą bulionu. Garnek przykrywamy, wstawiamy na duży ogień i gotujemy do momentu, aż mięso zmięknie (ok. 2h).

Możemy podawać z ziemniakami lub chlebem.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz