Gulasz wołowy węgierski

Mam dla Was przepis na prawdziwy, węgierski gulasz. Sekretem tego dania jest kminek, oraz papryka karmelizowana na smalcu. To połączenie gwarantuje wyjątkowy, głęboki smak gulaszu. Musicie go koniecznie spróbować :)

Gulasz wołowy węgierski

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego gulaszowego (rozbratel) 
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki) 
  • 1 duża cebula 
  • 3 łyżki smalcu 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4 słodkie, czerwone papryki 
  • 4 średnie marchewki 
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka kminku 
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • sól 
  • pieprz 

W moździerzu ucieramy kminek. Dodajemy tymianek, słodką i ostrą paprykę i wszystko mieszamy.

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę (ok. 3 cm). Cebulę również kroimy w grubą kostkę.

Mięso kroimy w grubą kostkę (ok. 4-5 cm). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu i wrzucamy partiami mięso (po kilka kawałków). Przysmażamy na dużym ogniu z każdej strony (na złoto) i przekładamy do żeliwnego garnka.

Na tą samą patelnię od razu wrzucamy cebulę i zmniejszamy trochę ogień. Usmażoną cebulę wrzucamy do naczynia z mięsem.

Ponownie na tą samą patelnię wrzucamy mieszankę ziół, łyżkę smalcu i krótko karmelizujemy - uważając, żeby nie przypalić papryki (bo gulasz będzie gorzki). Skarmelizowane zioła przelewamy do garnka z mięsem i cebulą a na patelnię wrzucamy od razu pokrojoną wcześniej paprykę i wlewamy łyżkę oleju. Zwiększamy ogień tak, żeby papryka się podsmażyła (a nie udusiła).

Gdy papryka lekko zmięknie, przekładamy ją do naszego garnka. Na papryce układamy pokrojone w grube talarki marchewki. Wlewamy cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i podlewamy wodą - tak, żeby woda zakryła mięso. Nie musi zakryć warzyw, bo papryka i tak puści wodę.

Dusimy pod przykryciem ok. 2-3 godzin - aż mięso zmięknie i zacznie się rozpadać.

Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli uznacie, że gulasz jest za mało paprykowy, możecie dodać więcej słodkiej i ostrej papryki.

Smacznego :)

Gulasz wołowy węgierski 
Gulasz wołowy węgierski


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz