Prawdziwy stek z borowikami
2016/08/28
Na niedzielny obiad zamiast tradycyjnego schabowego zrobiliśmy słuszny kawał mięsa - mowa oczywiście o steku :) Ja akurat lubię mało wysmażone steki (kucharze nazywają je "rare"), więc na zdjęciu został uwieczniony właśnie taki stejk. Wy oczywiście możecie smażyć je odpowiednio dłużej, ale o tym później! :)
Jakie mięso powinniśmy wybrać? Najlepsze, ale niestety również najdroższe, są steki z polędwicy. Ja tym razem użyłam trochę tańszego mięsa - steka z krzyżowej. Jest równie smaczne, ale zawiera niewielką ilość włókien.
Borowiki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy gałązki tymianku oraz grzyby. Co jakiś czas mieszamy, aż podsmażą się na złoto. Odstawiamy.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz i robimy z nich puere.
Steki solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na mocno rozgrzany olej wkładamy po 1 steku i smażymy z każdej strony. Smażąc co jakiś czas przyciskamy mięso do patelni. Sprawdzamy po bokach stopień wysmażenia mięsa. Jeśli osiągnie taki, na jakim nam zależy, to podnosimy steki szczypcami do grilla i przykładamy boki mięsa do patelni (żeby zamknąć je z każdej strony). Stek przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odstawiamy na 5-10 minut. W tym czasie smażymy kolejny stek, również zawijamy w folię i odstawiamy.
Wracamy do grzybów. Patelnię wstawiamy na ogień i podgrzewamy. Tuż przed podaniem solimy i pieprzymy. Pamiętajmy, że jeśli posolimy je przed smażeniem, to puszczą wodę i zaczną się dusić - a nam zależy na tym, by przysmażyły się na złoto :) Steki zawsze solimy przed smażeniem, a grzyby zawsze po :)
Na talerzu układamy ziemniaki a na nich steki. Na stekach układamy grzyby i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)
Prawdziwy stek z borowikami |
- 2 steki
- 20 dag borowików (prawdziwków)
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 3 gałązki świeżego tymianku
- ziemniaki
- sól i pieprz
- olej
Jakie mięso powinniśmy wybrać? Najlepsze, ale niestety również najdroższe, są steki z polędwicy. Ja tym razem użyłam trochę tańszego mięsa - steka z krzyżowej. Jest równie smaczne, ale zawiera niewielką ilość włókien.
Borowiki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy gałązki tymianku oraz grzyby. Co jakiś czas mieszamy, aż podsmażą się na złoto. Odstawiamy.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz i robimy z nich puere.
Steki solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na mocno rozgrzany olej wkładamy po 1 steku i smażymy z każdej strony. Smażąc co jakiś czas przyciskamy mięso do patelni. Sprawdzamy po bokach stopień wysmażenia mięsa. Jeśli osiągnie taki, na jakim nam zależy, to podnosimy steki szczypcami do grilla i przykładamy boki mięsa do patelni (żeby zamknąć je z każdej strony). Stek przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odstawiamy na 5-10 minut. W tym czasie smażymy kolejny stek, również zawijamy w folię i odstawiamy.
Wracamy do grzybów. Patelnię wstawiamy na ogień i podgrzewamy. Tuż przed podaniem solimy i pieprzymy. Pamiętajmy, że jeśli posolimy je przed smażeniem, to puszczą wodę i zaczną się dusić - a nam zależy na tym, by przysmażyły się na złoto :) Steki zawsze solimy przed smażeniem, a grzyby zawsze po :)
Na talerzu układamy ziemniaki a na nich steki. Na stekach układamy grzyby i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)
Prawdziwy stek z borowikami |
Prawdziwy stek z borowikami |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz