Risotto z prawdziwków
2016/08/27
Dzisiaj byliśmy na grzybach i trafiliśmy na polanę pełną pięknych prawdziwków. Wracając z grzybobrania zapadła błyskawiczna decyzja - będzie risotto! :) Jak postanowiliśmy, tak też uczyniliśmy. Voilà! :)
Prawdziwki obieramy, myjemy i te większe kroimy w paseczki (mniejsze zostawiamy w całości).
Suszone grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy 1 litrem gorącego bulionu warzywnego - tak, by je przykryć. Odstawiamy, aż grzyby zmiękną i odcedzamy zostawiając bulion (będzie nam potrzebny do podlewania risotto).
Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli.
Do przesmażonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy pół szklanki wina. Pamiętamy o tym, aby cały czas mieszać! Kiedy wino wyparuje wlewamy 1/4 szklanki bulionu po odcedzonych grzybach - żeby prawie przykrył ryż. Ciągle mieszamy.
I tak kolejno po odparowaniu płynów dodajemy po 1/4 szklanki bulionu, znowu mieszamy, odparowujemy, i znowu dolewamy - aż do skończenia bulionu. Ryż dusimy w ten sposób (dolewając i odparowując) przez około 20-30 minut - aż ryż będzie al dente.
Odcedzone, suszone grzyby kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do risotto.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy prawdziwki. Przesmażamy, aż się zezłocą, solimy i pieprzymy do smaku. 3/4 grzybów wrzucamy do risotto a kilka zostawiamy sobie do dekoracji.
Następnie dodajemy świeżo starty parmezan i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja.
Na talerzu układamy risotto, na nim kilka prawdziwków do dekoracji. Posypujemy pietruszką.
Risotto z prawdziwków |
- 20 dag prawdziwków (borowików)
- garść suszonych prawdziwków (lub innych jakie mamy)
- filiżanka ryżu arborio
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 1 średnia cebula
- 1/2 kostki masła
- parmezan
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- olej
Suszone grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy 1 litrem gorącego bulionu warzywnego - tak, by je przykryć. Odstawiamy, aż grzyby zmiękną i odcedzamy zostawiając bulion (będzie nam potrzebny do podlewania risotto).
Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli.
Do przesmażonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy pół szklanki wina. Pamiętamy o tym, aby cały czas mieszać! Kiedy wino wyparuje wlewamy 1/4 szklanki bulionu po odcedzonych grzybach - żeby prawie przykrył ryż. Ciągle mieszamy.
I tak kolejno po odparowaniu płynów dodajemy po 1/4 szklanki bulionu, znowu mieszamy, odparowujemy, i znowu dolewamy - aż do skończenia bulionu. Ryż dusimy w ten sposób (dolewając i odparowując) przez około 20-30 minut - aż ryż będzie al dente.
Odcedzone, suszone grzyby kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do risotto.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy prawdziwki. Przesmażamy, aż się zezłocą, solimy i pieprzymy do smaku. 3/4 grzybów wrzucamy do risotto a kilka zostawiamy sobie do dekoracji.
Następnie dodajemy świeżo starty parmezan i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja.
Na talerzu układamy risotto, na nim kilka prawdziwków do dekoracji. Posypujemy pietruszką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz