Risotto z prawdziwków

Dzisiaj byliśmy na grzybach i trafiliśmy na polanę pełną pięknych prawdziwków. Wracając z grzybobrania zapadła błyskawiczna decyzja - będzie risotto! :) Jak postanowiliśmy, tak też uczyniliśmy. Voilà! :)

Risotto z prawdziwków

  • 20 dag prawdziwków (borowików) 
  • garść suszonych prawdziwków (lub innych jakie mamy) 
  • filiżanka ryżu arborio 
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 
  • 1 średnia cebula 
  • 1/2 kostki masła 
  • parmezan 
  • natka pietruszki 
  • sól i pieprz 
  • olej 

Prawdziwki obieramy, myjemy i te większe kroimy w paseczki (mniejsze zostawiamy w całości).

Suszone grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy 1 litrem gorącego bulionu warzywnego - tak, by je przykryć. Odstawiamy, aż grzyby zmiękną i odcedzamy zostawiając bulion (będzie nam potrzebny do podlewania risotto).

Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju aż się zeszkli.

Do przesmażonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy pół szklanki wina. Pamiętamy o tym, aby cały czas mieszać! Kiedy wino wyparuje wlewamy 1/4 szklanki bulionu po odcedzonych grzybach - żeby prawie przykrył ryż. Ciągle mieszamy.

I tak kolejno po odparowaniu płynów dodajemy po 1/4 szklanki bulionu, znowu mieszamy, odparowujemy, i znowu dolewamy - aż do skończenia bulionu. Ryż dusimy w ten sposób (dolewając i odparowując) przez około 20-30 minut - aż ryż będzie al dente.

Odcedzone, suszone grzyby kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do risotto.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy prawdziwki. Przesmażamy, aż się zezłocą, solimy i pieprzymy do smaku. 3/4 grzybów wrzucamy do risotto a kilka zostawiamy sobie do dekoracji.

Następnie dodajemy świeżo starty parmezan i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja.

Na talerzu układamy risotto, na nim kilka prawdziwków do dekoracji. Posypujemy pietruszką.

Smacznego :)

Risotto z prawdziwków

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz