Pstrąg tęczowy z sosem holenderskim
2016/08/20
Pstrąg to nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa ryba. Spośród wszystkich ryb słodkowodnych zawiera najwięcej kwasów omega-3. Jest źródłem fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu, witamin z grupy B, A, D i E. Zawiera pełnowartościowe białko, które dorównuje pod względem składu temu zawartemu w mięsie i jest od niego łatwiej przyswajalne (aż o 98%). Na koniec dodam, że pstrąg tęczowy ma jedynie 160 kcal.
Rybę obieramy z łusek i starannie myjemy. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć wodę. Następnie posypujemy pieprzem cytrynowym.
Zaczynamy robić sos. 1/3 kostki masła wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy i chłodzimy. Żółtka mieszamy z cytryną, wlewamy do metalowej miski i stawiamy na garnku z wrzącą wodą (kąpiel wodna). Cały czas mieszamy trzepaczką do momentu, aż otrzyma konsystencję majonezu. Powinniśmy mieszać energicznie, żeby nie powstała nam jajecznica :)
Następnie zdejmujemy sos z kąpieli wodnej i cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewamy masło. Mieszamy do momentu, aż sos zmieni kolor na jaśniejszy. Na koniec solimy go do smaku i odstawiamy.
Wracamy do ryby. Na patelni kładziemy papier do pieczenia a na nim łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, na patelni kładziemy pstrąga - koniecznie skórą do dołu. Smażymy do momentu, aż dolna połowa ryby się zetnie (zmieni kolor z różowego na biały).
Przekładamy rybę z patelni do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 minut. Pamiętajmy, że ryba w środku ma być lekko różowa - wtedy nie będzie przesuszona.
Pstrąg tęczowy z sosem holenderskim |
Podstawowe składniki
- 1 filet z pstrąga
- pieprz cytrynowy
- łyżka masła
Składniki na sos holenderski
- sok z połówki cytryny
- 1/3 kostki masła 82%
- 3 żółtka
- sól
Rybę obieramy z łusek i starannie myjemy. Przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć wodę. Następnie posypujemy pieprzem cytrynowym.
Zaczynamy robić sos. 1/3 kostki masła wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy i chłodzimy. Żółtka mieszamy z cytryną, wlewamy do metalowej miski i stawiamy na garnku z wrzącą wodą (kąpiel wodna). Cały czas mieszamy trzepaczką do momentu, aż otrzyma konsystencję majonezu. Powinniśmy mieszać energicznie, żeby nie powstała nam jajecznica :)
Następnie zdejmujemy sos z kąpieli wodnej i cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewamy masło. Mieszamy do momentu, aż sos zmieni kolor na jaśniejszy. Na koniec solimy go do smaku i odstawiamy.
Wracamy do ryby. Na patelni kładziemy papier do pieczenia a na nim łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, na patelni kładziemy pstrąga - koniecznie skórą do dołu. Smażymy do momentu, aż dolna połowa ryby się zetnie (zmieni kolor z różowego na biały).
Przekładamy rybę z patelni do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 minut. Pamiętajmy, że ryba w środku ma być lekko różowa - wtedy nie będzie przesuszona.
Pstrąg tęczowy z sosem holenderskim |
Pstrąg tęczowy z sosem holenderskim |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Chyba ten przepis dołączył się do przepisu "Kluski śląskie z sosem kurkowym" W kluskach nie ma opisu odpowiadającego składnikom.
OdpowiedzUsuń