Prosty makaron carbonara
2015/03/08
Tajemnicą smacznej carbonary są oczywiście świeże i dobre produkty: boczek od zaufanego masarza, jajka z wolnego wybiegu i prawdziwy parmezan. Dzisiaj akurat miałam wszystko co trzeba w lodówce :) Przepis ten stosuję od dawna i jest autorstwa Magdy Gessler, z jedną małą zmianą. W oryginalnym przepisie, przed podaniem, makaron posypuje się natką pietruszki - ja wolę bez :)
Prosty makaron carbonara |
Składniki na 2 porcje:
- 200 dag makaronu
- 100 g wędzonego boczku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 2 żółtka
- sól i pieprz
- oliwa
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i pokrojony boczek. 1/2 cebuli kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do boczku. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy i odstawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente.
W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Żółtka roztrzepujemy ze śmietanką i dodajemy do tego parmezan. Odstawiamy.
Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy. Mocno rozgrzewamy boczek z cebulką, przekładamy na patelnię makaron i wyłączamy ogień. Wlewamy żółtka do makaronu i boczku i bardzo delikatnie mieszamy. Makaron powinien być starannie oblepiony żółtkami. Następnie włączamy ogień na minimum i podgrzewamy delikatnie mieszając. Uważamy, żeby sos się nie ściął.
Gdy sos będzie już prawie gotowy, posypujemy go świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Gdy sos będzie już prawie gotowy, posypujemy go świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Prosty makaron carbonara |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Makaron lubię w każdym wydaniu...tak jeszcze nie przygotowywałam, a po przeczytaniu oblizałam się ...to znak...muszę wypróbować:))) Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń