Szarlotka z budyniem

Uniwersalny przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Masa budyniowa bez mleka - o dziwo smakuje znakomicie! Zamiast jabłek można dodawać innych owoców, gorąco polecam maliny i truskawki :)

Szarlotka, jabłecznik, z budyniem
Szarlotka z budyniem
   
CIASTO
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


MASA
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

POZOSTAŁE
  • 5 jabłek
  • cynamon
  • cukier puder
  • masło do smarowania blachy
  • bułka tarta do posypania blachy

Na początek mieszamy sypkie składniki, czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zimne masło kroimy w kostkę i szybko mieszamy z sypkimi używając łyżki. Dodajemy żółtka i jeszcze raz wszystko szybko mieszamy łyżką. Na koniec łączymy za pomocą rąk (czym mniej dotykamy ciasta, tym ciasto będzie delikatniejsze). Dzielimy ciasto na 2 części (60% i 40%), zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. 

Gdy ciasto się schłodzi smarujemy blachę masłem lub olejem i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i rozdrabniamy na blasze (tak, jakbyśmy robili kruszonkę). Następnie delikatnie przyklepujemy palcami, tak, aby ciasto pokryło całą powierzchnię blaszki. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół).

W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w półksiężyce.

Gdy spód przestygnie zabieramy się do robienia masy. Do wysokiego naczynia wlewamy białka i zaczynamy ubijać. Po minucie dosypujemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i potem budyń. Na koniec wlewamy powoli olej i miksujemy, aż powstanie gęsta masa (konsystencja gęstej śmietany). 

Masę wylewamy na schłodzony spód. Na wierzchu gęsto układamy pokrojone jabłka i posypujemy cynamonem.

Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta i kruszymy na wierzchu naszego ciasta. 

Całość pieczemy jeszcze 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół). 

Szarlotka, jabłecznik, z budyniem
Szarlotka z budyniem

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!

5 komentarzy :

  1. Hejka, wlasnie wyprobouje ten przepis ;) napisze gdy sie upecze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hejka, zrobilam wg przepisu, wyszlo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja przepis!! Zawsze wychodzi i każdy się zajada do ostatniego kawałka. Jak z najlepszej cukierni:) dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, jakiej wielkości blacha ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis super ,pyszne ciasto smakuje również z innymi owocami

    OdpowiedzUsuń