Ryba pieczona w pomidorach
2013/04/18
Ryby są bardzo smaczne i wpływają zbawiennie na nasze zdrowie. Dzisiaj wybrałam dorsza. Z wszystkich witaminek zawartych w tej rybce najbardziej przypadły mi do gustu... witamina B2- odpowiada za stan i zdrowie skóry, oraz A i E - zapobiegają powstawaniu zmarszczek. W dodatku to jedna z najmniej kalorycznych ryb! He? I co Wy na to? :)
Ryba pieczona w pomidorach |
- 4 filety świeżego dorsza
- 2 puszki pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżki masła
Dorsza osuszamy papierowymi ręcznikami, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy.
Cebule kroimy w półksiężyce i szklimy na oliwie z oliwek. Czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę i pod koniec dodajemy dosłownie na 2 minuty do cebuli. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy pół wiązki pietruszki - posiekanej w drobne kawałki. Całość dusimy 15-20 min, aż się zredukuje.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy sos pomidorowy a na wierzchu układamy rybę. Pamiętajmy, by naczynie nie było za głębokie a kawałki ryby nie nachodziły na siebie. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut. Ja piekłam bez termoobiegu.
Ryba pieczona w pomidorach |
Upieczoną rybkę podajemy z ryżem, lub ziemniakami. Wierzch koniecznie dekorujemy resztą natki z pietruszki - ponieważ to właśnie ona wydobędzie smak naszego dania.
Ryba pieczona w pomidorach |
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń