Makaron z grzybami Magdy Gessler
2021/03/15
Uwielbiam grzyby, to smak mojego dzieciństwa. Pyszne zupy, sosy ze świeżo zebranych grzybów, grzyby marynowane, suszone i wszystko co można sobie wymarzyć. Przez przypadek trafiłam na jeden z przepisów Magdy Gessler na włoski makaron z grzybami, więc postanowiłam go przetestow. Przepis jest bardzo prosty a danie okazało się przepyszne. Z pewnością często będę do niego wracać.
Makaron z grzybami - przepis Magdy Gessler |
Składniki:
- makaron (ja użyłam tagiatelle)
- 1 1/5 szklanki pokrojonych grzybów leśnych
- garść grzybów suszonych
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 ostrej papryczki chili
- 2 cebulki szalotki lub 1/2 zwykłej cebuli
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- Szczypiorek
- starty twardy ser (ja użyłam Grana Padano)
- Sól
- pieprz
- szczypta brązowego cukru
- 3 łyżki masła
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Chili w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy grzyby (świeże lub mrożone).
Suszone grzyby kruszymy na mniejsze części, dodajemy do patelni i zalewamy winem. Gdy wino się zredukuje dodajemy startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, czarny, świeżo mielony pieprz i szczyptę brązowego cukru.
Na patelnię wlewamy śmietankę, zmniejszamy ogień i czekamy aż się zredukuje.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. Gdy makaron będzie już gotowy, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody z gotowania makaronu a makaron odcedzamy. Odcedzony makaron przekładamy do garnka w którym się gotował.
Do garnka z makaronem wlewamy przygotowany sos, dodajemy łyżkę masła i delikatnie mieszamy.
Na talerzu układamy makaron oblepiony sosem z grzybami, z wierzchu posypujemy startym serem i posekanym szczypiorkiem. Zamiast szczypiorku można użyć pietruszki :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz