Kotlety z kani "schabowe"

W smaku bardziej przypominają mięso niż grzyby. Pyszne, soczyste i chrupiące. Doskonała odmiana codziennego obiadu. Uwielbiam :) 




Kotlety z kani "schabowe"

Składniki:

  • 2 kanie
  • jajko
  • bułka tarta
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki mleka 3,2%
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • Sól
  • pieprz
Kanie dokładnie myjemy za pomocą wilgotnej szmatki. Odcinamy nóżki, zostawiamy same kapelusze.

W głębokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, przyprawiamy solą i pieprzem. 

Roztrzepujemy bardzo starannie za pomocą widelca.

Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Do bułki dodajemy listki świeżego tymianku, mieszamy.



Kanie zamaczamy w roztrzepanym jajku - starannie z każdej strony. Następnie posypujemy bułką tartą z tymiankiem. Nadmiar bułki strzepujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki masła i smażymy kanie z każdej ze stron na złoto.

Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą lub lekką sałatką.

Smacznego :)


Kotlety z kani "schabowe"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz