Kotlety z kani "schabowe"
2021/03/15
W smaku bardziej przypominają mięso niż grzyby. Pyszne, soczyste i chrupiące. Doskonała odmiana codziennego obiadu. Uwielbiam :)
Kotlety z kani "schabowe" |
Składniki:
- 2 kanie
- jajko
- bułka tarta
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki mleka 3,2%
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- Sól
- pieprz
Kanie dokładnie myjemy za pomocą wilgotnej szmatki. Odcinamy nóżki, zostawiamy same kapelusze.
W głębokim talerzu rozbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, przyprawiamy solą i pieprzem.
Roztrzepujemy bardzo starannie za pomocą widelca.
Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Do bułki dodajemy listki świeżego tymianku, mieszamy.
Kanie zamaczamy w roztrzepanym jajku - starannie z każdej strony. Następnie posypujemy bułką tartą z tymiankiem. Nadmiar bułki strzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki masła i smażymy kanie z każdej ze stron na złoto.
Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą lub lekką sałatką.
Smacznego :)


Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz