Papryczki faszerowane serem i zawijane w boczek

Pyszne danie na imprezę. Zalicza się do jedzenia typu "finger food, one bite", czyli danie ja jednego gryza, które można jeść palcami. W zależności od tego, czy lubimy bardziej delikatne, czy oste - możemy wykorzystać również papryczki japanelo lub ostrzej przyprawić farsz serowy. Ten akurat jest bardzo delikatny. Są dużo lepsze na zimno, niż na ciepło, więc bez obaw mogą stac na stole podczas przyjęcia.
Papryczki faszerowane serem i zawijane w boczek


Składniki:

  • 15 łagodnych papryczek chili Pimento
  • serek śmietankowy Piątnica Twój Smak 200g
  • ser bursztyn 100g
  • 15 cienkich plastrów boczku
  • pieprz
Papryczki myjemy, kroimy na pół i za pomocą łyżeczki wycinamy błony i gniazda nasienne, wraz z pestkami.

Papryczki faszerowane serem i zawijane w boczek

Ser bursztyn ścieramy na tarce ze średnimi oczkami. Dodajemy serek śmietankowy, przyprawiamy szczyptą pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy.

Za pomocą małej łyżeczki nakładamy farsz do każdej połówki papryczek, następnie każdą z osobna owijamy podwójnie jednym plasterkiem boczku.

Papryczki faszerowane serem i zawijane w boczek

 Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 20 minut - do momentu, aż ser się zarumieni.

Papryczki faszerowane serem i zawijane w boczek

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz