Sałatka jajkiem i łososiem

Sałatka jest bardzo zdrowa, sycąca, dietetyczna i bajecznie kolorowa. Lubię zabierać ją do pracy.

Sałatka jajkiem i łososiem

200 g wędzonego łososiaSkładniki na sos holenderski:

  • 6 jajek
  • garść czarnych oliwek
  • mix sałat
  • kiełki słonecznika
  • Kiełki fasoli mung
  • cytryna
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Jajka gotujemy na twardo. Schładzamy pod zimną wodą i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół i jeszcze raz na pół.

Łososia kroimy w grubsze paski. Oliwki kroimy na pół.

Sałatę wysypujemy na duży talerz, układamy na niej łososia a na łososiu pokrojone jajka.

Posypujemy oliwkami i kiełkami.

Sos: do słoika wlewamy 6 łyżek oleju rzepakowego i łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem, zakręcamy słoik i potrząsamy. Nie dodajemy soli, bo zarówno łosoś, jak i oliwki są słone.

Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz