Makaron z krewetkami duszonymi w piwie jabłkowym i chili

Bardzo szybkie danie, które można podawać z każdym rodzajem makaronu. Mi akurat udało sie kupić makaron z semoliny z pszenicy twardej w kształcie rurek - więc danie wygląda wyjątkowo oryginalnie. Zazwyczaj do krewetek z makaronem dodajemy białe wino, ale tym razem nie mieliśmy go w domu, więc przetestowaliśmy wersję z piwem owocowym - było pysznie!

Makaron z krewetkami duszonymi w piwie jabłkowym i chili


Składniki:

  • 250 dag ulubionego makaronu - ja użyłam maccheroni al ferretto
  • 400 dag krewetek (najlepiej świeżych)
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1/3 szklanki piwa jabłkowego
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny

Do miski nalewamy zimnej wody, wkładamy krewetki i dokładnie myjemy. Następnie obieramy z pancerzyków, nacinamy grzbiet i usuwamy jelito. Obrane i oczyszczone krewetki przekładamy do drugiej miski.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

W tym samym czasie kroimy papryczkę chili i czosnek - w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojony czosnek oraz papryczkę chili. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy krewetki. Gdy przesmażą się lekko z wierzchu (w środku dalej powinny zostać surowe) dolewamy piwo. Czekamy, aż piwo wyparuje, dodajemy część posiekanej natki pietruszki, dodajemy sól i pieprz do smaku.

Makaron odcedzamy, następnie wrzucamy na patelnię z krewetkami, dodajemy drugą część posiekanej pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i starannie mieszamy.

Smacznego :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz