Chrupiące placki ziemniaczane z paprykowym leczo

Mówię Wam jakie to jest dobre.... Idealne połączenie tekstur i smaków. Chrupiące placki i delikatne, rozpływające sie w ustach letnie warzywa. Do tego kwaśna śmietana! Czy może być coś lepszego?

Chrupiące placki ziemniaczane z paprykowym leczo

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 2 duże i 1 mała cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 laska kiełbasy
  • 6 czerwonych papryk
  • 3 zielone papryki
  • papryka wędzona w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • cebula dymka

Leczo:


Czerwone papryki myjemy, przekrajamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż zacznie odchodzić od nich skóra (ok godziny).

Kiełbasę i 2 duże cebule kroimy w grubą kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i cebulę.

Paprykę zieloną myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do kiełbasy i cebuli. Patelnię przykrywamy przykrywką, zmniejszamy ogień i smażymy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.

Upieczoną i ostudzoną czerwoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy ją do wysokiego garnka.

Do pokrojonej czerwonej papryki dodajemy całą zawartość patelni. Zalewamy wodą, tak by woda przykryła warzywa z kiełbasą. Przyprawiamy wędzoną, słodką i ostrą papryką i dusimy na wolnym ogniu, aż woda nieco się zredukuje - około 40 minut.

Placki ziemniaczane: 


Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce - połowę na grubych oczkach i połowę na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko o drobnych oczkach. Sitko kładziemy na miskę i mieszamy tak, aby pozbyć się nadmiaru wody z ziemniaków. Następnie przekładamy ziemniaki z cebulą do nowego naczynia.

Osączoną wodę delikatnie zlewamy - na dnie miski powinna zostać skrobia. Starannie ją zbieramy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy również 1 jajko i wsypujemy mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Usmażone placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placki przekładamy na talerz, polewamy leczo. Dekorujemy kwaśną śmietaną i cebulą dymką.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz