Kasza z kurkami i parmezanem w sosie śmietanowym
2019/08/28
Błyskawiczny obiad, który wyczarowałam z tego, co akurat miałam w lodówce. Zawsze staram się mieć w zamrażarce mrożone grzyby - szczególnie kurki. Do tego parmezan, śmietana i natka pietruszki. Zdrowo, kolorowo i smacznie przede wszystkim.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przykrywamy garnek przykrywką, żeby napęczniała.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę tymianku i podsmażamy cebulę do momentu aż sie zeszkli.
Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Nie kroimy ich wcześniej - dodajemy w całości.
Do kurek i cebuli dodajemy łyżkę masła i smażymy do momentu, aż kurki sie zezłocą.
Patelnię zdejmujemy z ognia, odkładamy kilka kurek na talerz (posłużą nam do dekoracji). Na patelnię zaś wlewamy 2 łyżki śmietany i 3/4 startego parmezanu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 3/4 posiekanej natki pietruszki. Mieszamy.
Do miseczek nakładamy kaszę, na niej układamy kurki w sosie śmietanowym. Dekorujemy pozostałymi, podsmażonymi kurkami, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego :)
![]() |
Kasza z kurkami i parmezanem w sosie śmietanowym |
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanek
- 2-3 garście kurek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 malutka cebula
- oliwa z oliwek (ja użyłam oliwy truflowej)
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- tymianek
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przykrywamy garnek przykrywką, żeby napęczniała.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę tymianku i podsmażamy cebulę do momentu aż sie zeszkli.
Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Nie kroimy ich wcześniej - dodajemy w całości.
Do kurek i cebuli dodajemy łyżkę masła i smażymy do momentu, aż kurki sie zezłocą.
Patelnię zdejmujemy z ognia, odkładamy kilka kurek na talerz (posłużą nam do dekoracji). Na patelnię zaś wlewamy 2 łyżki śmietany i 3/4 startego parmezanu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 3/4 posiekanej natki pietruszki. Mieszamy.
Do miseczek nakładamy kaszę, na niej układamy kurki w sosie śmietanowym. Dekorujemy pozostałymi, podsmażonymi kurkami, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego :)
![]() |
Kasza z kurkami i parmezanem w sosie śmietanowym |


Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz