Kasza z kurkami i parmezanem w sosie śmietanowym

Błyskawiczny obiad, który wyczarowałam z tego, co akurat miałam w lodówce. Zawsze staram się mieć w zamrażarce mrożone grzyby - szczególnie kurki. Do tego parmezan, śmietana i natka pietruszki. Zdrowo, kolorowo i smacznie przede wszystkim.

Kasza z kurkami i parmezanem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanek
  • 2-3 garście kurek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 malutka cebula
  • oliwa z oliwek (ja użyłam oliwy truflowej)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przykrywamy garnek przykrywką, żeby napęczniała.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę tymianku i podsmażamy cebulę do momentu aż sie zeszkli.

Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Nie kroimy ich wcześniej - dodajemy w całości.

Do kurek i cebuli dodajemy łyżkę masła i smażymy do momentu, aż kurki sie zezłocą.

Patelnię zdejmujemy z ognia, odkładamy kilka kurek na talerz (posłużą nam do dekoracji). Na patelnię zaś wlewamy 2 łyżki śmietany i 3/4 startego parmezanu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 3/4 posiekanej natki pietruszki. Mieszamy.

Do miseczek nakładamy kaszę, na niej układamy kurki w sosie śmietanowym. Dekorujemy pozostałymi, podsmażonymi kurkami, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego :)

Kasza z kurkami i parmezanem w sosie śmietanowym


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz