Pstąg w sosie chrzanowym z ziemniakami i pieczonymi burakami

Pomysł na lekki i zdrowy obiad. To danie na specjalne okazje, które smakuje tak samo jak wygląda - a może i lepiej... :) 


Pstąg w sosie chrzanowym z ziemniakami i pieczonymi burakami 

Składniki:

  • 1 filet z pstrąga
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 burak
  • listki botwinki
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.

Buraka pieczemy w folii i piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 20 minut - aż zmięknie.

Sos: do miseczki dodajemy 2 łyżki jogurtu, 1 łyżeczkę chrzanu, sok z połowy cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Pstrąga posypujemy cytrynowym pieprzem i smażymy z obu stron na złoto.

W drugiej miseczce mieszamy 2 łyżki płynnego miodu z 4 łyżkami oliwy z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ugotowane ziemniaki kroimy w grube talarki, układamy na talerzu. Polewamy sosem chrzanowym. Na nim układamy buraka pokrojonego w kostkę. Buraki polewamy 2 łyżkami sosu miodowego. Na wierzchu układamy złocistego pstrąga i dekorujemy listkami botwinki.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz