Pstąg w sosie chrzanowym z ziemniakami i pieczonymi burakami
2021/03/15
Pomysł na lekki i zdrowy obiad. To danie na specjalne okazje, które smakuje tak samo jak wygląda - a może i lepiej... :)
Pstąg w sosie chrzanowym z ziemniakami i pieczonymi burakami |
Składniki:
- 1 filet z pstrąga
- 2 średnie ziemniaki
- 1 burak
- listki botwinki
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
Buraka pieczemy w folii i piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 20 minut - aż zmięknie.
Sos: do miseczki dodajemy 2 łyżki jogurtu, 1 łyżeczkę chrzanu, sok z połowy cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Pstrąga posypujemy cytrynowym pieprzem i smażymy z obu stron na złoto.
W drugiej miseczce mieszamy 2 łyżki płynnego miodu z 4 łyżkami oliwy z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ugotowane ziemniaki kroimy w grube talarki, układamy na talerzu. Polewamy sosem chrzanowym. Na nim układamy buraka pokrojonego w kostkę. Buraki polewamy 2 łyżkami sosu miodowego. Na wierzchu układamy złocistego pstrąga i dekorujemy listkami botwinki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz