Delikatne i chrupiące domowe gofry - sprawdzony przepis!
2016/05/22
W niedzielę na śniadanie zazwyczaj robiliśmy naleśniki. Był to jeden z naszych małych rytuałów, sposobów na codzienną porcję szczęścia. Wierze, że to właśnie rytuały sprawiają, że szare, czasem nudne życie, staje się wyjątkowe. Odkąd kupiliśmy gofrownicę na jakiś czas naleśniki zamieniliśmy na gofry. Teraz w każdą niedzielę możemy fundować sobie mini wakacje - podróż w czasie i przestrzeni - nad morze :)
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko, wodę i olej i kilka kropel ekstraktu waniliowego i dalej ubijamy już mikserem. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem.
Białka ubijamy na sztywną pianę - podczas ubijania dodajemy szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Łączymy delikatnie z wcześniej przygotowaną masą.
Smacznego!
Delikatne i chrupiące domowe gofry |
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- niecała szklanka wody
- 5 łyżek oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- ekstrakt waniliowy (nie aromat)
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko, wodę i olej i kilka kropel ekstraktu waniliowego i dalej ubijamy już mikserem. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem.
Białka ubijamy na sztywną pianę - podczas ubijania dodajemy szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Łączymy delikatnie z wcześniej przygotowaną masą.
Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy trochę ciasta i rozcieramy po blaszce. Pieczemy, aż się zarumienią.
Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Ja uwielbiam frużelinę wiśniową, więc i tym razem nie mogło jej zabraknąć. Tą samą frużelinę dodawałam do naleśników ;)
A teraz kilka porad:
1. Zanim zabierzemy się do przygotowywania gofrów, 20 min. wcześniej wyjmijmy z lodówki wszystkie składniki - powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Białka łączymy z ciastem bardzo delikatnie i krótko, nie używamy do tego miksera, tylko szpatułki. Nie przejmujmy się, jeśli podczas przygotowania ciasta powstaną grudki. Jeśli za wszelką cenę będziemy próbowali się ich pozbyć, gofry nie wyrosną.
A teraz kilka porad:
1. Zanim zabierzemy się do przygotowywania gofrów, 20 min. wcześniej wyjmijmy z lodówki wszystkie składniki - powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Białka łączymy z ciastem bardzo delikatnie i krótko, nie używamy do tego miksera, tylko szpatułki. Nie przejmujmy się, jeśli podczas przygotowania ciasta powstaną grudki. Jeśli za wszelką cenę będziemy próbowali się ich pozbyć, gofry nie wyrosną.
3. Ciasto na gofry powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Delikatne i chrupiące domowe gofry |
Delikatne i chrupiące domowe gofry |
Delikatne i chrupiące domowe gofry |
Delikatne i chrupiące domowe gofry |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz