Domowe pierogi z truskawkami - smak dzieciństwa!
2016/06/11
Pierogi z truskawkami to jedno z najsilniejszych wspomnień z dzieciństwa. Słoneczne czerwcowe przedpołudnie, bawimy się w piaskownicy na podwórku. Nagle mama woła nas do domu i wręcza każdemu po wiadereczku mówiąc - idźcie na ogród nazbierać truskawek - i już wiemy, że dziś na obiad będą pierogi! Biegniemy do ogrodu i zbieramy pachnące słońcem i ziemią truskawki. Trochę to zajmuje, bo te najsłodsze oczywiście zjadamy :) Przynosimy je do kuchni, przesypujemy do dużej miski z wodą i spowrotem wybiegamy na podwórko. Po jakimś czasie słyszymy nawoływanie - Oooooooobiad, ooooobiad! Przybiegamy do mamy jak po ogień, po chwili wybiegamy z talerzami pełnymi pierogów polanych śmietaną i posypanych cukrem. Pędzimy do ogrodu i zasiadamy przy dużym stole gdzie pierogi znikają w naszych brzuchach w kosmicznym tempie.
Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.
Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.
Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka z Ikei), do środka wkładamy łyżeczkę truskawek i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.
Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)
Smacznego!
Domowe pierogi z truskawkami |
Ciasto:
- 1/5 kg mąki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu)
- szczypta soli
Farsz:
- truskawki
- cukier
- cukier waniliowy
- pieprz
Farsz
Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Usuwamy szczypułki, kroimy na mniejsze cząstki i zasypujemy 1 łyżeczką cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą czarnego pieprzu.Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu.Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.
Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.
Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka z Ikei), do środka wkładamy łyżeczkę truskawek i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.
Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)
Smacznego!
Domowe pierogi z truskawkami |
Domowe pierogi z truskawkami |
Domowe pierogi z truskawkami |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz