Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku

Bób jak wiadomo najlepiej komponuje się z masłem a młode ziemniaczki z koperkiem. Jeśli połączyć to wszystko i dodać jeszcze boczek, to otrzymujemy bombę nie tylko kaloryczną ;) ale również smakową. Proste pomysły są najlepsze!

Bób, młode ziemniaczki i boczek
Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku

  • woreczek bobu
  • 1 kg młodych ziemniaczków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • koperek

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, studzimy, kroimy w talarki i posypujemy posiekanym koperkiem.

W tym samym czasie gotujemy bób. Aby był zielony koniecznie wrzucamy go na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek.

Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek i przekładamy do ziemniaków.

Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy już się zezłoci, dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub pokrojony w talarki) czosnek. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy i dodajemy do ziemniaków.

Na koniec całość mieszamy z bobem, przyprawiamy solą i pieprzem.

Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno!

Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie przyprawić ostrą papryką w proszku albo podsmażoną (wcześniej pokrojoną w kosteczkę) papryczką chili.

Smacznego :)

Bób, młode ziemniaczki i boczek
Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz