Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku
2016/07/03
Bób jak wiadomo najlepiej komponuje się z masłem a młode ziemniaczki z koperkiem. Jeśli połączyć to wszystko i dodać jeszcze boczek, to otrzymujemy bombę nie tylko kaloryczną ;) ale również smakową. Proste pomysły są najlepsze!
Sałatka z bobu, młodych ziemniaków i boczku |
- woreczek bobu
- 1 kg młodych ziemniaczków
- 20 dag wędzonego boczku
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- koperek
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, studzimy, kroimy w talarki i posypujemy posiekanym koperkiem.
W tym samym czasie gotujemy bób. Aby był zielony koniecznie wrzucamy go na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek.
Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek i przekładamy do ziemniaków.
Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy już się zezłoci, dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub pokrojony w talarki) czosnek. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy i dodajemy do ziemniaków.
Na koniec całość mieszamy z bobem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno!
Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno!
Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie przyprawić ostrą papryką w proszku albo podsmażoną (wcześniej pokrojoną w kosteczkę) papryczką chili.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz