Polskie domowe leczo

Proste, węgierskie danie, które zadowoli każdego! Lekko pikantne, niezwykle delikatne i aromatyczne. Idealnie komponuje się ze świeżym, chrupiącym chlebem lub młodymi ziemniaczkami.

Polskie domowe leczo
Polskie domowe leczo
  • 5-6 papryk czerwonych
  • 5-6 papryk żółtych
  • 1 papryczka ostra chili
  • 2 laski kiełbasy jałowcowej
  • 4 średnie pomidory malinowe
  • słodka papryka w proszku
  • 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina
  • łyżka smalcu
  • oliwa
  • olej

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej pokrojone na mniejsze cząstki papryki oraz papryczkę chili (ok. 20 min). Papryki przekładamy miski.

Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy na złoto cebulę. Cebulę przekładamy do miski.

Do garnka, w którym wcześniej smażyliśmy paprykę dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy ją z obu stron. Garnek zalewamy 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina i mieszamy do spodu, żeby zebrać reszki papryki i kiełbasę. Czekamy, aż wino się zredukuje i z powrotem do środka dodajemy paprykę i cebulę.

Następnie wrzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory malinowe i dusimy, aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje.

Pod koniec duszenia dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki, podsmażonej na łyżce smalcu. Dodajemy ją pod sam koniec, bo gdybyśmy zrobili to wcześniej, to zwyczajnie zgorzknieje.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz