Żeberka barbecue (BBQ)
2016/02/20
Jedno z najsmaczniejszych dań na świecie. Co prawda trzeba trochę na nie poczekać, ale opłaca się! Sekretem moich żeberek jest keczup od Szubryta. Ma niezwykle silny, ziołowy aromat i smakuje zupełnie inaczej, niż standardowy keczup z sieciówki. Koniecznie musicie tego spróbować :)
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy cały keczup, miód i sos worcester. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy mięso. Całość wkładamy do lodówki na min. 20 minut.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h). Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.
Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.
Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.
Smacznego :)
Żeberka barbecue BBQ |
- 1 kg żeberek
- 1 keczup z zakładów mięsnych Szubryt
- 3 łyżki sosu worcester (worcestershire)
- 5 łyżek miodu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy cały keczup, miód i sos worcester. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy mięso. Całość wkładamy do lodówki na min. 20 minut.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h). Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.
Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.
Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.
Żeberka barbecue BBQ |
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz