Kruchy gulasz z pieczarkami

Gulasz robię zawsze wtedy, gdy tęsknię za domową kuchnią. Rozpływające się w ustach mięsko i pyszny, aromatyczny sos...
Dzisiaj wersja z pieczarkami!

Kruchy gulasz z pieczarkami
  • 30 dag mięsa wieprzowego na gulasz
  • 20 dag pieczarek
  • kostka pieczeniowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • olej
  • łyżka masła


Mięso kroimy w mniejsze kawałeczki i podsmażamy na złoto na oleju. 
Do garnka wlewamy ok litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową. Gdy woda się zagotuje wrzucamy podsmażone mięso. 

Cebulę kroimy w piórka i szklimy z dodatkiem łyżki masła. Do tego dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Gdy czosnek się zarumieni całość przekładamy do garnka z mięsem. 

Dusimy ok. godziny na średnim ogniu. 

Gdy mięsko będzie już miękkie śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy do niej kilka łyżek sosu, mieszamy i wlewamy do garnka (wtedy nie powinna się zważyć).

Przyprawiamy pieprzem do smaku i dusimy ok 5-10 min.

Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz