poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Pieczona golonka - przepis Magdy Gessler

Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. przepisu Magdy Gessler. Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Mięsko odchodziło od kości, było delikatne, soczyste i aromatyczne.


2  golonki z kością
100 g marchwi
100 g selera
100 g pietruszki
2 cebule
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól
słodka papryka
ok 400 ml wody

Golonki myjemy i oczyszczamy a następnie nacieramy solą i słodką papryką (wewnątrz i na zewnątrz). 
Układamy ją w naczyniu żaroodpornym. 

Warzywa kroimy w kostkę i obkładamy nimi golonkę. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe z zielem angielskim.

Pieczemy ok 2-2,5h w temp 180 stopni. Co 15 min golonki odwracamy i podlewamy powstałym wywarem.


Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie i na pewno przetestuję - tylko pierw muszę z dietą się uporać do końca ;)
    Bardzo lubię Towje przepisy i mam nadzieję że będziesz wrzucać ich coraz więcej przepisów.
    A prawdziwy hicior dla mnie i męża to kurczak po wietnamsku!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczemy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja piekłam bez przykrycia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Na weekend robię sobie taką golnkę:) Dzięki za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest od godziny w piekarniku. Pęknie pachnie :) Już mi cieknie ślinka

    OdpowiedzUsuń
  6. o muszę zrobić koniecznie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń