Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback)

To bardzo prosty i tani, ale przede wszystkim bardzo efektowny patent na podanie ziemniaków. Zwykle podaje je same, jako przekąska imprezowa, ale świetnie nadają się zamiast zwykłych ziemniaków do drugiego dania - mięs czy ryb. Są przepyszne

Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback)

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • szczypiorek
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ziemniaki dokładnie szorujemy, wysuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy tak, żeby nie dociąć ziemniaka do końca. To bardzo proste, wystarczy użyć drewnianej łyżki (jak na zdjęciu). Grubość nacięcia to 1-2 mm.

Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback)

Nacięte ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy olejem, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny - aż nie będą surowe w środku.

Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback)

W rondelku roztapiamy 3 łyżki masła. Do roztopionego masła dodajemy mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną łyżkę szczypiorku, sól i pieprz. Wszystko dokładnie i elergicznie mieszamy. 

Upieczone ziemniaki przekładamy na talerz. Polewamy właśnie przygotowanym masełkiem i ziołami. 

Możemy podawać je jako dodatek do drugiego dania (zamiast zwykłych, nudnych ziemniaków), idealnie komponują się zarówno z mięsem, rybą jak i warzywami. 

Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz