Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback)
2019/08/25
To bardzo prosty i tani, ale przede wszystkim bardzo efektowny patent na podanie ziemniaków. Zwykle podaje je same, jako przekąska imprezowa, ale świetnie nadają się zamiast zwykłych ziemniaków do drugiego dania - mięs czy ryb. Są przepyszne
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wysuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy tak, żeby nie dociąć ziemniaka do końca. To bardzo proste, wystarczy użyć drewnianej łyżki (jak na zdjęciu). Grubość nacięcia to 1-2 mm.
Nacięte ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy olejem, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny - aż nie będą surowe w środku.
Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback) |
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki masła
- szczypiorek
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wysuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy tak, żeby nie dociąć ziemniaka do końca. To bardzo proste, wystarczy użyć drewnianej łyżki (jak na zdjęciu). Grubość nacięcia to 1-2 mm.
Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback) |
Nacięte ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy olejem, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny - aż nie będą surowe w środku.
Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback) |
W rondelku roztapiamy 3 łyżki masła. Do roztopionego masła dodajemy mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną łyżkę szczypiorku, sól i pieprz. Wszystko dokładnie i elergicznie mieszamy.
Upieczone ziemniaki przekładamy na talerz. Polewamy właśnie przygotowanym masełkiem i ziołami.
Możemy podawać je jako dodatek do drugiego dania (zamiast zwykłych, nudnych ziemniaków), idealnie komponują się zarówno z mięsem, rybą jak i warzywami.
Ziemniaki pieczone z masłem i ziołami (ziemniaki Hasselback) |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz