Świetny przepis Jamiego, który często gości w naszej kuchni. Kurczak ma złotą i chrupiącą skórkę, mięso wilgotne, delikatne i bardzo aromatyczne. Zdrowe i pyszne danie.
|
Kurczak pieczony wg przepisu Jamiego Olivera |
Składniki:
- cały kurczak (ok 1,5 kg)
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cytryna
- 1/2 główki czosnku
- Sałata masłowa
- 1/2 dużej śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- Tymianek
- sól
- pieprz
Kurczaka dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy, nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli zrobimy to rano, bo wtedy kurczak ładnie się zamarynuje (ale nie jest to konieczne).
|
Kurczak pieczony wg przepisu Jamiego Olivera |
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, do garnka wkładamy również całą cytrynę i obrane ząbki czosnku (z połowy główki). Zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy przez ok 12 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na ok 2 minuty, aż resztka wody odparuje (wtedy będą bardziej chrupiące).
|
Kurczak pieczony wg przepisu Jamiego Olivera |
Cytrynę przekłówamy nożemy kilka razy. Teraz zabieramy się za nadziewanie kurczaka - wkładamy całą cytrynę, czosnek, który gotował się z ziemniakami, 1 łyżkę tymianku, 1 łyżkę rozmarynu. Kurczaka układamy w brytfance na szklanym naczyniu (żeby podczas pieczenia nie dusił się we własnych sokach tylko przypiekł na złoto). Dookoła kurczaka układamy ziemniaki, kurczaka i ziemniaki polewamy oliwą z oliwek.
Uwaga: Układając kurczaka pamiętamy, żeby położyć go piersiami do dołu - cały tłuszcz z kurczaka będzie spływał do piersi przez co mięsko będzie wyjątkowo soczyste. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż się zezłoci, skórka będzie chrupiąca a mięso odchodziło od kości.
|
Kurczak pieczony wg przepisu Jamiego Olivera |
Przed podaniem wyjmujemy z kurczaka cytrynę. Ziemniaki delikatnie zgniatamy i posypujemy koperkiem.
Do kurczaka podajemy sałatę wymieszaną z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem.
|
Kurczak pieczony wg przepisu Jamiego Olivera |
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz